Preventie

Preventie van rabiës is eigenlijk de beste manier om hondsdolheid te behandelen. Ter preventie worden zowel dier als mens gevaccineerd.

Vaccinatie rabiës hond Honden en katten dienen te zijn ingeënt tegen rabiës wanneer ze naar het buitenland gaan. De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend worden. Het vaccin moet eens in de 3 jaar herhaald te worden voor een goede bescherming.
Bij de mens bestaat een inenting tegen rabiës uit drie vaccinaties op dag 0, 7 en 21 dagen, wat voor twee jaar bescherming zorgt. Bij een incident waarbij je mogelijk door een geïnfecteerd dier gebeten of gekrabd bent, dien je nog twee keer gevaccineerd te worden met drie dagen tussentijd. Uiteraard moet de wond goed schoongemaakt worden. Raadpleeg hierbij altijd een arts en informeer deze over het potentiële risico op rabiës.

Naast vaccineren, is het van belang om dieren met rabiës vroegtijdig te herkennen en daarmee te voorkomen dat ze andere dieren of mensen kunnen infecteren. Kom zo min mogelijk in contact met dieren in het buitenland, zeker wanneer deze afwijkend gedrag vertonen, behandel bijt- en krabwonden zorgvuldig en raadpleeg altijd een arts. Voorlichting over rabiës in landen waar de ziekte voorkomt, is daarbij van groot belang.